• Денес е: петок, март 23, 2018

Хипнотизирачки мермерни пештери

Длабени во период од илјадници години на Петагониските Анди, мермерните пештери ги оставаат без здив сите посетители на тиркизното езеро General Carrera кое ги дели Чиле и Аргентина.

Прекрасните шари на карбонатните карпи на малиот полуостров на страната на Чиле се формирани за повеќе од шест илјади години. Хипнотизирачките линии на брановите во различни нијанси од бела до темно сина играат со светлината за секој посетител да го остават без зборови.Пештера-1

Со оглед на тоа што овие пештери се доста оддалечени од улиците, пристапот им е единствено преку езеро и тоа со 30-минутни излети организирани од локална фирма.

Судбината на ова чудо на природата е моментално загрозена поради плановите за градење на 5 големи насипи на тоа подрачје. Да се надеваме дека ќе знаат да ги заштитат и зачуваат!Пештера-2

Ad
big banner