• Денес е: вторник, февруари 20, 2018

Зашеќерени бадеми

Вкусете го вкусот на Далмација со овој врвен деликатес! Зашеќерени бадеми..

Време на подготовка – 40 минути

– 1 шољичка бадеми

– 1 шољичка шеќер

– 1 ванилин шеќер

– 1 шољичка вода

Шеќерот, ванилата, бадемите и водата ставете ги одеднаш во широка тава со дебело дно на на најсилен оган. Мешајте цело време со дрвена лажица. Кога шеќерот ќе започне да се топи, намалете ја температурата, а кога бадемите ќе започнат да пукаат, тргенете ги од огин и мешајте уште неколку минути. Ставете ги на масна хартија да се оладат.

3

Чувајте ги на собна температура во тегла или во хартиена ќесичка.

По желба можете да им додадете и цимет.

1

Ad
big banner